dimecres, 29 de març del 2017

Sopa de fajol (pseudocereal) - Festival Sopes del Món 2017

Ingredients per a quatre persones:

50g. de fajol en gra
2L. d'aigua o brou de verdures
350g. de verdura de temporada (2 alls tendres, 1/2 ceba, 1 branca d'api, 200g. de carbassa, 100g. de cols de Brussel·les)
Oli
Espècies (coriandre picada, nou moscada) 
Sal


Elaboració:

Rentar el Fajol i posar-lo en remull. Escalfar l'aigua en un cassó fins que arrenqui el bull. Tallar la vedura en trossos petits i saltejar-la amb oli, per ordre de duresa en una olla gran. Afegir les espècies i sofregir una mica amb la verdura. Tirar l'aigua calenta per sobre i afegir el fajol escorregut. Bullir la sopa a foc lent fins a la seva cocció. Assaonar.

Propietats:

Conté més antioxidants que altres cereals, disminuint amb això problemes de cor; formació de coàguls, inflamació i reducció de la pressió sanguínia. Actuant també com a antioxidant de les nostres defenses.
Té efecte regulador dels nivells de sucre en sang. En quantitats moderades, per a les persones que tenen diabetis és molt recomanable.

Pel seu contingut ric en minerals és essencial per al bon funcionament del nostre metabolisme; per al desenvolupament, creixement del cos i teixit corporals. Actua com fibra prebiòtica (alimentant la flora intestinal saludable del nostre còlon).

Una mica d'història:

Tolera molt malament els pesticides i altres tòxics que es posen habitualment en els cultius intensius. Morint, quan està a prop de plantacions que els utilitza.

A Catalunya es conrea principalment a la Garrotxa i el Pla de l'Estany, afavorida per la riquesa mineral del sòl volcànic i una pluviometria abundant, així com en alguns punts del Berguedà i el Bages.

Hem de dir, però, que costa trobar fajol d'origen català a les botigues i als forns perquè el fajol que ve del nord d'Europa (a un preu molt més competitiu) sol desplaçar-lo. Per tant, si ho voleu, podeu interessar-vos per l'origen del fajol que fan servir en el vostre forn i fer pressió perquè sigui català. Estareu ajudant els agricultors ecològics que planten aquest tipus de pseudocereal poc productiu i amb una inversió en mà d'obra darrere bastant elevada.Per això el preu és més car.